Positieve psychologie

Familieopstelling

Spiritueel

PETRA BROUWER     COACH     OVER MIJ     AANPAK     WORKSHOP     NIEUWS     CONTACT

Grenzen aangeven kun je leren

Blog
27 augustus 2023
Grenzen aangeven kun je leren! De leidinggevende komt de afdeling op met de handen vol met papieren, er duiken wat collega’s achter de computer weg of beginnen snel te bellen. Ans kijkt op vanachter haar computer en daar maakt de leidinggevende dankbaar gebruik van,

Grenzen aangeven kun je leren!

  “wil jij deze stapel even in drievoud voor mij kopiëren? Voor Ans iets kan zeggen loopt ze alweer de deur uit. Als ze al iets had durven zeggen.

Ze moppert wat zachtjes, dat kan ze toch zelf ook doen? Waarom word ik altijd gevraagd voor de rotklusjes? De collega’s knikken instemmend, maar houden zich afzijdig. Liever zij dan wij. Herkenbaar?

Ik kan geen nee zeggen

Word jij ook vaak gevraagd om iets voor een ander te doen? Misschien vragen collega’s jou het eerste om een dienst te ruilen. “Ach ja die collega heeft het ook zo druk met de kinderen”.  Of vraagt de roostermaker je altijd om een extra dienst te draaien bij ziekte of vrije dagen, ‘omdat je ooit een keer hebt aangegeven dat je wel wat extra geld kunt gebruiken’. Ook als dit allang niet meer aan de orde is en je toch ook al wel een keer voorzichtig hebt aangegeven. Je snapt het ook wel, er is onderbezetting veel ziekte en daar help je de roostermaker maar weer mooi mee. Met het gevolg dat je nu twee weekenden achterelkaar moet werken. Terwijl je eigenlijk lekker op de bank aan je nieuwe boek wilde beginnen of die nieuwe tv serie. 

Niet zeuren maar aanpakken
Maar hoe geef je dan je grenzen aan als je altijd van huis uit hebt meegekregen dat je geen nee mag zeggen? Dat je nog altijd dat stemmetje van een van je ouders of verzorgers hoort, “hoezo doe ik niet? Hup opschieten en niet zeuren” Of vul zelf maar in hoe dat stemmetje er voor jou is. Of kreeg je van je ouders altijd complimentjes als je de klussen thuis oppakte en werd je op andere momenten niet gezien? 

Hoe geef ik dan mijn grenzen aan?
Ik kom dit probleem vaker tegen in mijn praktijk en dan gaan we samen onderzoeken waar de blokkade zit om voor jezelf een grens aan te geven. Vaak komen we dan uit bij ouders/verzorgers of een gebeurtenis in je jonge leven. En waar de één hier zo overheen stapt als ze volwassen zijn, blijft het bij de andere altijd nog in het achterhoofd hangen en wordt het een blokkade.

Onderzoek wat jouw grenzen zijn.
Het is naast de blokkade opheffen natuurlijk ook belangrijk om te onderzoeken wat je grenzen dan zijn. Dat is voor iedereen net zo goed verschillend.

Ik woon bijvoorbeeld in een fijne buurt en vind het geen enkel probleem om op de katten van de buren te passen of de hond een dagje uit te laten. Andersom weet ik dat mijn buren ook voor mij klaar staan.

Maak daar eens een lijstje van. Bijvoorbeeld van wat je werkzaamheden zijn en wat je samen met je collega’s weleens als extra klus op willen pakken maar niet structureel en niet als enige.

Geef het vooral ook aan in een 1 op 1 gesprek met je leidinggevende, vaak heeft die het niet eens door dat dit gebeurd. Daar zal je echt van opkijken.

Wees eens lief voor jezelf
Geef je grenzen vooral ook aan, uit liefde voor jezelf! Je verdient het om te worden gezien en gewaardeerd. Je doet niets verkeerds om aan te geven wat jouw grens is! 

 

Wacht niet langer, gooi vandaag het roer nog om!

Wil je meer informatie over wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op. Wil je dat ik je terugbel, vergeet dan niet je telefoonnummer in te vullen.

Kantoor

Joeswerd 117

9746 CR Groningen

Telefoon

+31 (0) 6 141 58 360 

Open chat
Hulp nodig?
Hoi!
Kan ik je ergens mee helpen?